Quantcast
Channel: Ajankohtaista
Viewing all 1053 articles
Browse latest View live

Opiskelijayhteistyöstä potkua yrityksen globaaliin menestykseen

$
0
0

VAMKin kansainvälisen kaupan kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden hankeharjoituskurssilla oli teemana uuden valaisinteknologian vieminen kansainvälisille markkinoille.  Aihe valikoitui toimeksiantaja Jukolux Oy:n tarpeesta löytää keinoja kilpailuedun saavuttamiseksi globaalisti.

Kurssin alussa opiskelijajoukko jaettiin tiimeihin, jotka työstivät laajasta aihealueesta itseään eniten kiinnostavat tutkimuskysymykset.  

- Tutkimuskysymysten aikaansaamista vauhditti marraskuussa toimeksiantajayrityksen Rainer Rönnbackin aloitusluento, jossa hän esitteli uutta räjähdysherkkiin kohteisiin suunniteltua valaisinteknologiaa sekä yrityksen tavoitetta saavuttaa johtava markkina-asema globaaleilla markkinoilla, kertoo hankeharjoituskurssin vetäjä Leena Pommelin-Andrejeff.

Asiakasta kuunnellen

Opiskelijoiden tavoitteena oli löytää uusia näkökulmia, miten Jukolux onnistuu valloittamaan globaalit markkinat mahdollisimman nopeasti. Työskentely tavoitteen parissa jatkui viikoittain opinnäytetyöprosessia mukaillen. Aihetta työstettiin ensin teoreettisella tarkastelulla, jota täydennettiin pienimuotoisella empiirisellä tutkimuksella.

Lopuksi tuotoksista laadittiin kirjallinen raportti ja kurssin päättyessä valmiit työt esitettiin toimeksiantajalle esitysseminaarissa tiistaina 20. helmikuuta 2018.

hanke1-web_450.jpg

Jukolux Oy:n Rainer Rönnback ja Sami Gräsbeck olivat tilaisuudessa kommentoimassa opiskelijoiden esityksiä.

Esityksissään opiskelijatiimit keskittyivät ylivoimaisen kilpailuedun saavuttamiseen, monikanavaiseen globaaliin jakeluun, pienen budjetin markkinointistrategiaan, yhteistyöoperaatioiden hyödyntämiseen sekä ulkoiseen markkinointiviestintään.

- Päätöstilaisuudessa oli ilo seurata opiskelijoiden aikaansaannoksia. Toimeksiantaja arvosti esitysten visuaalisuuden lisäksi asiakkaan eli toimeksiantajan tarpeiden huomioimista ja ymmärtämistä tuloksia esitellessään, sanoo Pommelin-Andrejeff.

Hankeharj2018_2_450.jpg

Opiskelijat Hilda Vähäsöyrinki, Sonja Vänskä ja Teemu Lakka kertoivat kansainvälistyvän yrityksen ulkoisen markkinointiviestinnän merkityksestä.

hanke3-web_450.jpg

Mukavaa saada hankkeen tulokset esiteltyä, totesivat Ida Pulkki ja Juliaana Kärkkäinen

Kaikki voittavat

Kaikki tiimit olivat tehneet hyvää, ansiokasta työtä.  Rainer Rönnback ja Sami Gräsbeck kokivat saaneensa opiskelijayhteistyöstä paitsi uusia näkökulmia myös vahvistusta sille, että Jukoluxin strategiavalinta on oikeansuuntainen. Kiitoksena hyvästä yhteistyöstä kaikki saivat nauttia päätöstilaisuudessa VAMKin yhteistyökumppaneiden tarjoamia tuliaisherkkuja.

Myös opiskelijat hyötyivät kurssista, sillä sen aikana jokainen sai käyttää aikaisemmin oppimiaan tietoja ja taitoja.  Toki uuttakin opittiin, sillä hankeharjoitus tarjosi myös oivaa valmennusta alkavaa itsenäistä opinnäytetyöprojektia varten.  

- Monta kokemusta rikkaampana on kerrassaan mainiota jatkaa kohti valmistumista ja tradenomin tutkintoa. Hyvästä yritysyhteistyöstä opekin tykkää, iloitsee Pommelin-Andrejeff.

hankeharjoitus1_450.jpg

Opiskelijat Taru Jokela ja Jenny Hannuksela nauttivat Jukoluxin tuliaisherkkuja.

Teksti: Leena Pommelin-Andrejeff
Kuvat:  Leena Pommelin-Andrejeff, Eliina Salmela, Satu Aaltonen


Ennennäkemätön musiikkifestivaali tulossa Palosaaren kampukselle syyskuussa

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto ja Novia järjestävät yhdessä kolmen korkeakoulun lahjana vaasalaisille Vaasa Campus Festival -tapahtuman 5. syyskuuta Palosaaren kampuksella. Festivaaleille ovat tervetulleita korkeakoulujen opiskelijoiden ja henkilöstön lisäksi myös kaikki kaupunkilaiset.

Festivaaleilla esiintyy joukko upeita kotimaisia artisteja. Festivaaleilla lavalle nousevat Mira Luoti, Spekti, Teflon Brothers, Hovimuusikko Ilkka, Dj Mista S sekä trio Yön Polte, jonka muodostavat Stig, Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu.

Festivaalin promoottorina toimii Vaasan ammattikorkeakoulun kasvatti Tommi Mäki.

campusfestarit_450.jpg

Vaasa Campus Festivalin artistit julkistettiin lauantaina 10.3. Rewell Centerissä.

Lisätietoja:
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tarja Gromov, puh. 029 449 8129

TEDx event comes to Palosaari! March 16th, 2018

$
0
0

TEDxPalosaari is an initiative to bring a TEDx event to the city of Vaasa, Finland!

Time: March 16, 2018 at 10-17
Place: Nissi Auditorium, Yliopistoranta 7, 65200 Vaasa

With an underlying theme of "Redefining Possibilities", TEDxPalosaari aims to bring in a variety of speakers from various industries, backgrounds and expertise. We will be having speakers from various fields such as Education, Technology, Start-Up Environments, Sports, and Media.

Learn more:
https://www.ted.com/tedx/events/23801

Tällaisia IT-insinöörejä yrityksissä haetaan!

$
0
0

Minkälaista osaamista valmistuvalla tietotekniikan insinöörillä tulee olla? Tätä pohdittiin keskiviikkona 7.3., kun Etelä-Pohjanmaan kauppakamari ja alueen yritysten edustajia vieraili VAMKissa. Tapaamista isännöi VAMKin tietotekniikan osasto.

Päivän aikana vieraat saivat kattavan katsauksen VAMKin ICT-opetukseen.

- VAMKin opetusta kehitetään yhä enemmän projektimuotoiseksi, jolloin opintoihin kuuluu olennaisena osana aidot yritysprojektit. Näissä opitaan ongelmanratkaisun ja tiimityön lisäksi kommunikointitaitoja, jotka ovat tärkeitä insinöörin ammatissa, koulutuspäällikkö Juha Nieminen kertoi.

EP_kauppakamari2_450.jpg

Juha Nieminen ja johtaja Jorma Tuominen kertoivat vieraille, minkälaista ICT-opetusta VAMKissa on: ”Painopisteemme on älykäs sähkötekniikka, jossa vahva IT-osaaminen on olennaisessa osassa.”

Yritysten edustajat peräänkuuluttivat teknisen osaamisen lisäksi myös valmiutta oppia uutta, hakea tietoa ja ajatella liiketoimintalähtöisesti. Tällaisista IT-osaajista on huutava pula työmarkkinoilla.

- Pelkkä tekniikka, ohjelmointitaidot tai koodaus ei enää riitä, vaan etsimme osaajia, jotka kykenevät keskustelemaan asiakkaiden kanssa. Silti ihan valmis ei tarvitse työuraa aloittaessa olla - kunhan on hyvät valmiudet uuden oppimiseen, tiivisti Jussi-Pekka Kurikka Siili Solutions Oy:stä.

Tapaamisessa keskusteltiin myös yritysyhteistyön tulevaisuudesta.

- Meillä tietotekniikassa on hyviä kokemuksia yritysyhteistyöstä, siitä on parhaimmillaan valtavasti hyötyä niin yritykselle kuin opiskelijoillekin. Se onnistuu, kun molemmat osapuolet panostavat siihen tosissaan, muistutti tietotekniikan yliopettaja Timo Kankaanpää.

EP_kauppakamari1_450.jpg

VAMKin tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn opettajat esittäytyivät yrityksille. Vuorossa tietotekniikan yliopettaja Timo Kankaanpää.

Päivän päätteeksi vieraat pääsivät tutustumiskäynnille opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothniaan, jossa oppaina toimivat VAMKin tietotekniikan ja Information Technology -koulutusten opettajat. Myös  VAMKin opiskelijoille oli järjestetty ohjelmaa: rekrytointitilaisuudessa opiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua alueen työnantajiin ja kuulla, minkälaisiin tehtäviin insinöörejä tällä hetkellä haetaan.

ryhmäkuva_450.jpg

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin ICT-valiokunta ja VAMKin opettajat keskustelivat innokkaasti tulevasta yhteistyöstä. Lopuksi kokoonnuttiin yhteiskuvaan.

EP_kauppakamari3_450.jpg

Opiskelijoille järjestetyssä rektrytointitilaisuudessa oli runsaasti VAMKin tietotekniikan ja Information Technology -koulutusten opiskelijoita.

Jussi-Pekka Kurikka tiivisti osuvasti päivän teeman. Katso video!

Teksti: Eliina Salmela
Kuvat ja video: Anssi Turunen

Houkuttaako pankkiura?

$
0
0

Ei ikinä pankkiin töihin, ajatteli tradenomiksi opiskeleva Benjamin Sandvik, kunnes löysi itsensä Vaasan Osuuspankista työharjoittelusta.

- Työ on ollut yllättävän monipuolista. Alussa olin kassalla ja nyt päivittäistiimissä hoitamassa asiakkaiden asioita, esimerkiksi avaamassa tilejä. Myöhemmin on mahdollista edetä vaikkapa vakuutus-, sijoitus-, rahoitus- tai yrityspuolelle, ihan oman mielenkiinnon mukaan, Benjamin Sandvik kertoo.

Vaasan Osuuspankissa henkilöstöpäällikkönä työskentelevä Maria Östman suosittelee pankkityötä asiakaspalvelutyöstä kiinnostuneelle ja myyntihenkiselle ihmiselle. Myös hyvistä ongelmanratkaisutaidoista on hyötyä työssä.

- Meillä on paljon tradenomeja töissä. Positiiviset ja sosiaaliset tyypit pärjäävät työssä, ja hyvällä asenteella pärjää pitkälle, sanoo Östman.

Uudet työntekijät ja harjoittelijat perehdytetään aina työhön: tuki ja apu löytyvät tarvittaessa läheltä.

- Ainoa asia, mitä harjoittelun alussa kaipasin, että pankkijuridiikkaan olisi pitänyt perehtyä koulussa paremmin. Onneksi siihenkin saa apua työkaverilta, Sandvik kiittelee.

Ruotsia äidinkielenään puhuva Sandvik tottui nopeasti palvelemaan asiakkaita myös suomeksi.

- Vaasassa kielitaito kohentuu ihan huomaamatta, pitää vain uskaltaa avata suunsa, hymyilee Sandvik.

OP_standi_450.jpg

Benjamin Sandvik (kesk.) ja Maria Östman kävivät kertomassa opiskelijoille työharjoittelu- ja kesätyömahdollisuuksista Osuuspankissa.

Teksti ja kuvat: Eliina Salmela

Key Solutions rynnisti tuotekehityskisan voittoon

$
0
0

Konetekniikan kolmannen vuoden opiskelijat tekivät ihan oikeaa tuotekehitystyötä yhdessä Prima Powerin tuotekehitysorganisaation kanssa - jo neljäntenä vuonna peräkkäin. Parhaat konseptit siirtyvät keväällä viimeistelyvaiheeseen, jolloin ideoista ja konsepteista alkaa syntyä konkreettisia suunnitelmia.

IMG_8529-web_450.jpg

Kilpailun finaali pidettiin 16.2.2018 VAMKissa. Edessä opintoja vetänyt lehtori Juha Hantula.

IMG_8526-eskojaJussi-primapower-web_450.jpg

Prima Powerin Esko Petäjä ja Jussi Kosola jakoivat kilpailun parhaimmille rahapalkinnot. Rahapalkintoja oli yhteensä 3 250 euroa.

Todellisia aiheita

Tuotekehitysprojektit pääsivät käyntiin heti syysloman jälkeen, kun tiimit kävivät Kauhavalla tutustumassa Prima Powerin tuotteisiin, ja samalla reissulla saatiin tuotekehitystehtävien aiheet. Ideointi alkoi heti paluumatkalla bussissa.

Aiheita oli yhteensä neljä ja ne liittyivät levytyökeskuksen mekaniikkaan ja turvallisuuteen. Jokainen tehtävä oli todellinen kehityskohde ja hyvät ratkaisut ovat siten arvokkaita myös yritykselle.

- Opiskelijoiden ja opettajankin motivaatio paranee huomattavasti, kun ei tarvitse tehdä kuvitteellisia leikkiprojekteja, vaan todellista tuotekehitystä todellisiin tuotteisiin, kertoo Juha Hantula, joka oli VAMKista vetämässä opintojaksoa.

Sitoutuneet mentorit

Prima Powerin tuotekehitysorganisaatiossa työskentelevillä mentoreilla on erityisen suuri rooli tuotekehityskisan onnistumisessa. He tuntevat tuotteet, ovat mukana asettamassa tavoitteita ja osaavat ohjata tiimejä oikeaan suuntaan.  

- Mentorit käyttivät huomattavan paljon työaikaa tiimien ohjaamiseen ja palautteen antamiseen, kiittelee Hantula.

Prima Power on yksi johtavia levytyökeskusten valmistajia maailmassa. Yrityksen menestys perustuu voimakkaaseen tuotekehitykseen ja uusiin innovaatioihin.

- Uusia ideoita haetaan mm. opiskelijoille suunnattujen kilpailujen avulla. Niitä on järjestetty jo useaan kertaan eri aihepiireihin liittyen. Haasteet ovat todellisia ja sen takia ne motivoivat myös opiskelijoita eri tavalla kuin keksityt tehtävät, Hantula kertoo.

Näin kisa eteni

Ensimmäisessä vaiheessa jokaisen tiimin piti löytää tuoreita ideoita annettujen haasteiden ratkaisuiksi. Tämä ensimmäinen ideointikierros ratkaisi aiheiden jaon tiimeille, jolloin paras ideoija sai valita ensimmäisenä aiheensa.

Valitun aiheen kolme parasta esiteltiin Leijonanluolassa. Koska kisa oli käynnissä, jokainen tiimi esitteli ideansa suljettujen ovien takana mentoreille. Mentoreilta tiimit saivat palautetta ja opastusta jatkokehitystä varten.

Kehitystyö jatkui konseptien työstämisellä parhaan idean pohjalta. Ne esiteltiin Audit 2:ssa Kauhavalla Prima Powerin tehtaalla.

- Tässä vaiheessa konseptit olivat jo vähän enemmän konkreettisia ja niiden jatkokehityksestä saatiin mentoreilta tarkat ohjeet, Hantula sanoo.

Tiimit tekivät kovasti töitä uusien ohjeiden mukaan: opiskelijat loivat jopa parhaiden konseptien alustavia 3D-malleja.

- Myös tuomarineuvosto oli sitä mieltä, että tulokset paranevat vuosi vuodelta, iloitsee Hantula.

voittajatiimiweb_450.jpg

Ensimmäinen palkinto meni Key Solutions -tiimille eli Topias Korvelle, Valtteri Ritamäelle, Eero Tupille ja Sebastian Lindbergille.

Projektit jatkuvat

Palkinnot on jaettu, mutta työ jatkuu. Kevään aikana kehitellään valitut konseptit pidemmälle ja tehdään materiaalien valintaa, mitoitusta ja lujuustarkasteluja. Tuotteet mallinnetaan ja tuoterakenteet siirretään PLM-järjestelmään. Myös niiden valmistettavuutta ja kokoonpantavuutta kehitellään. Muutamasta konseptista valmistetaan myös prototyyppi testejä varten.

- Tuotekehityksen opiskelu oikeiden haasteiden, tuotteiden ja ammattilaisten kanssa on opettavaista ja motivoivaa kaikille osallistujille. Yritys saa uusia ideoita ja opiskelijat parasta mahdollista oppia alan asiantuntijoilta, Hantula sanoo.

2palkinto-web_450.jpg

Toista sijaa juhli L.A.R.S. Power eli Laura Luhtala, Rami Markkula, Antti Toivonen ja Samuel Uusitalo.

kolmaspalkinto-web_450.jpg

Kolmannen sijan tuotekehityskilpailussa vei JPAM: Miika Koski, Petri Jaatinen ja Antti Alaviuhkola. Kuvasta puuttuu Juho Kontola.

Teksti: Lehtori Juha Hantula
Kuvat: Satu Aaltonen

Uusi Coastline on julkaistu!

$
0
0

Olemme mukana kevään mielenkiintoisimmassa julkaisussa, joka esittelee henkilöt, yritykset ja ilmiöt Pohjanmaan menestyksen takana. Tuorein Coastline on julkaistu maaliskuussa 2018.

Uusimmassa Coastlinessa VAMKin tekniikan johtaja Jorma Tuominen ja opiskelija Terhi Päivike kertovat Project Management -koulutuksestamme, joka on kehitetty yhteistyössä ja työelämän tarpeita kuunnellen.

Lue Coastline-lehden artikkelimme oheisesta linkistä.

VAMKin insinöörikoulutukselle merkittävä lahjoitus Vaasan Teknilliseltä Seuralta

$
0
0

VAMK on saanut varainhankintaansa 10 001 euron lahjoituksen Vaasan Teknilliseltä Seuralta. Lahjoituksen luovuttivat johtokunnan jäsenet; puheenjohtaja Johanna Ahopelto, Timo Mantere, Ilkka Raatikainen, Tytti Niemi, Mikko Paaskoski ja Miika Pietilä tiistaina 27.3.

- Vaasan Teknillinen Seura on perustamisestaan lähtien tukenut vaasalaista tekniikan alan koulutusta. Seuran toiminta on kietoutunut jo lähes vuosisadan ajan läheisesti myös Vaasan ammattikorkeakoulun ja sen edeltäjien kehitykseen, kertoo puheenjohtaja, filosofian ja kauppatieteiden tohtori Johanna Ahopelto.

Vaasan alueella on paljon energiatekniikan ja automaatioalan yrityksiä, joihin tarvitaan muun muassa osaavia ohjelmoijia, suunnittelijoita, tuotekehittelijöitä ja tuotemyyjiä. VAMKin opiskelijat ja heidän osaamisensa ovat vastaus tähän tarpeeseen.

- Täällä kaivataan jatkuvasti pätevää työvoimaa: riittävää määrää ammattilaisia ei saada töihin seudun yrityksiin, ellei Vaasassa kouluteta alan osaajia, muistuttaa VTS:n varapuheenjohtaja, DI, KTM Miika Pietilä.
Vaasan Teknillisen Seuran mukaan insinöörikoulutuksen tulee olla laadukasta ja ajanmukaista: alalla on erityisen tärkeää pysyä mukana kehityksessä ja innovaatioissa. Koska tekniikka muuttuu nopeasti, myös opettajat tarvitsevat riittävät resurssit kehittyä ja kehittää opetusta.

Seuran johtokunnan isäntä, professori Timo Mantere on sähkövoimatekniikan insinööri ja valmistunut VAMKin edeltäjästä, Vaasan teknillisestä oppilaitoksesta.

- On hienoa, että Suomessa nuori voi valita itselleen sopivan tavan opiskella tekniikkaa, ja valita yliopiston asemasta käytännönläheiset opinnot ammattikorkeakoulussa. Toisaalta ne, jotka eivät välttämättä nuorena tähtää akateemiselle huipulle, voivat alasta innostuttuaan jatkaa yliopistoon tohtoriksi asti, muistuttaa Mantere.

VAMKin varainhankinta käynnistyi vuoden 2018 alussa ja kestää vuoden loppuun asti. Lahjoitetuilla varoilla tuetaan VAMKin toimintaa ja tavoitteita.

- Tekniikan alan ammattikorkeakoulutus on jo pitkään kärsinyt heikosta rahoituksesta nykyisen ammattikorkeakoulujen rahoitusmallin vuoksi. Vaasan Teknillisen Seuran tekniikan alan koulutukselle suuntaama lahjoitus on hieno osoitus VAMKin insinöörikoulutuksen arvostuksesta, kiittelee rehtori Tauno Kekäle.

Keväästä 2017 lähtien ammattikorkeakouluilla on ollut lupa kerätä varoja vahvistaakseen pääomaansa ja sitä kautta toimintaansa. VAMK voi hankkia lahjoituksia yksityisiltä henkilöiltä sekä yrityksiltä ja yhteisöiltä. Valtio on lisäksi luvannut tukea toimintaa vastinrahalla, joka suhteutetaan kerättyyn yksityiseen pääomaan. Ammattikorkeakoulujen pääomittamiseen on varattu 24 miljoonaa euroa vuosille 2017–2018. Lisätietoja VAMKin varainhankintakampanjasta: vamk.fi/kiitos

VaasanTeknillinenSeura_450.jpg

Rehtori Tauno Kekäle (vas.) vastaanotti lahjoituksen Vaasan Teknilliseltä seuralta. Kuvassa vasemmalta johtokunnan jäsenet Tytti Niemi, Mikko Paaskoski, Timo Mantere, Johanna Ahopelto, Miika Pietilä ja Ilkka Raatikainen.

Lisätietoja:

Tauno Kekäle, rehtori, toimitusjohtaja (VAMK)
puh. 040 076 1619

Puheenjohtaja Johanna Ahopelto (Vaasan Teknillinen Seura)
puh. 040 553 2721


VAMKin joustavat opintomuodot kiinnostivat hakijoita

$
0
0

VAMKin työn ohessa suoritettaviin monimuotokoulutuksiin ja ylempiin AMK-tutkintoihin tuli runsaasti hakemuksia eilen päättyneessä kevään yhteishaussa.

- Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman työryhmän mukaan jokaiselle työikäiselle on oltava olemassa omaan tilanteeseen ja tarpeisiin sopivaa koulutusta. VAMK vastaa elinikäisen oppimisen tarpeisiin monipuolisella koulutustarjonnalla, joka on joustavasti sovitettavissa työn rinnalle, sanoo Hanna-Leena Raja-aho VAMKin hakijapalveluista.

Vetovoimaisin koulutuksista oli jo työelämässä oleville sairaanhoitajille, terveydenhoitajille ja sosionomeille suunnattu ylempään AMK-tutkintoon johtava koulutus, johon ensisijaisia hakijoita oli kaksinkertainen määrä edellisvuotta enemmän. Edellisvuosien tapaan myös päiväopintoina suoritettavat sosionomi- ja sairaanhoitajakoulutukset vetivät paljon hakijoita. Sosionomikoulutus oli näistä vetovoimaisin: siihen tuli 133 ensisijaista hakemusta 40 aloituspaikkaa kohden.

Tekniikan koulutus on VAMKin keskeinen painopiste ja on suunniteltu palvelemaan erityisesti Vaasan seudun energiateknologian keskittymää.

 -VAMK on olemassa työelämää varten. Valmistuneiden insinööriemme työllisyys on neljänneksi paras Suomen ammattikorkeakouluista. Lähes 90 prosenttia on vakituisessa työssä vuosi valmistumisensa jälkeen, sanoo VAMKin rehtori Tauno Kekäle.

Tekniikan koulutuksista työn ohessa suoritettava konetekniikan koulutus sekä ylempään AMK-tutkintoon johtava projektijohtamisen koulutus olivat vetovoimaisimpia.

- Jo työelämässä olevat insinöörit tarvitsevat yhä enemmän myös projektien johtamiseen liittyvää erikoisosaamista: Project Management on räätälöity juuri näihin tarpeisiin yhteistyössä teollisuuden kanssa, Raja-aho kertoo.

Kiinnostus VAMKin liiketalouden koulutuksiin pysyi edellisvuosien tapaan hyvänä. Tietojenkäsittelyn koulutukseen tuli kolmannes lisää ensisijaisia hakijoita edellisvuoteen verrattuna.

Hakupäättynyt_450.jpg

Kaiken kaikkiaan hakijoita VAMKin 655 aloituspaikkaan oli 3922.

Lisätietoja:

Yhteishakuvastaava Hanna-Leena Raja-aho, Vaasan AMK
Puh. 040 721 4943

Rehtori Tauno Kekäle, Vaasan AMK
Puh. 040 076 1619

Vielä ehdit ilmoittautua! Yhdessä yrittämään! -tilaisuus Vaasassa 4.4.

$
0
0

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi), Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry ja Suomen Yrittäjät järjestävät Yhdessä yrittämään! -keskustelutilaisuuksia korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yrittäjien yhteistyön kehittämiseksi viidellä paikkakunnalla. Vaasaan kiertue saapuu

Aika: keskiviikkona 4.4. klo 15 - 18
Paikka: Oppimiskeskus Alere, Wolffintie 31

Tilaisuus on suunnattu yrittäjille, ammatillisen koulutuksen järjestäjille ja korkeakoulujen edustajille. Tilaisuuteen voi ilmoittautua tästä linkistä

Iltapäivän aikana keskustellaan yritysyhteistyön hyvistä käytännöistä, yritysten ja oppilaitosten yritysyhteistyön vaikuttavuudesta, opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työelämävalmiuksista sekä siitä, miten yritysyhteistyöllä voitaisiin kehittää alueen vetovoimaa ja kilpailukykyä. Lisäksi kuullaan lyhyt tietoisku ammatillisen koulutuksen reformin mahdollisuuksista yrittäjille.

Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus keskustella ammatillisen koulutuksen, korkeakoulujen ja Suomen Yrittäjien asiantuntijoiden kanssa mm. yhteistyöstä ja ammatillisen koulutuksen reformista.

Yhdessä yrittämään! -tilaisuudet ovat osa Karvin Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti) -arviointia sekä Arenen, UNIFI:n ja Suomen Yrittäjien PK-yrittäjien ja korkeakoulujen yhteistyö ja yritysyhteistyön vaikuttavuus -hanketta ja niiden vaikuttavuustyötä. Tilaisuuksissa tuotetaan aineistoa Yrtti-arvioinnin tarpeisiin sekä ammattikorkeakouluille ja yliopistoille suunnattujen yrittäjyyssuositusten laatimiseen.

Yhdessä_yrittämään_somekuva_450.png

Lisätietoja:

http://www.arene.fi/fi/arene/ajankohtaista/yhdessa-yrittamaan-osallistu-tilaisuuksiin-viidella-paikkakunnalla

Arviointisuunnittelija Raisa Hievanen, Karvi, raisa.hievanen@karvi.fi, p. 029 533 5542
Asiantuntija Eerikki Vainio, Arene ry, eerikki.vainio@arene.fi, p. 040 060 6540

VAMKin opiskelijat voittivat valtakunnallisen innovointikilpailun

$
0
0

VAMKin konetekniikan opiskelijat Topias Korpi, Valtteri Ritamäki ja Eero Tuppi ovat voittaneet valtakunnallisen innovointikilpailun. Palkinnon jakoi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen Helsingissä keskiviikkona 4.4.

Tunnustus tuli ihmisen arkea parantavasta innovaatiosta: opiskelijat kehittivät kilpailutyönään rollaattorin, joka on varusteltu 3D-anturilla. Anturin avulla rollaattorin käyttäjä voi havainnoida ympäristöään helpommin.

- Usein rollaattoria käyttävällä henkilöllä on ongelmia niskan liikkuvuuden, näön tai kuulon kanssa, mikä hankaloittaa ympäristön muutosten havainnointia. Halusimme kehittää ratkaisun näihin haasteisiin, kertoo Topias Korpi.

Tiimi päätyi ratkaisuun, jossa rollaattorin kahvat tärisevät ennalta määrätyllä tavalla, kun anturille määrättyjen sektoreiden alueella tapahtuu muutoksia, esimerkiksi vastaantulevia ihmisiä tai polkupyöräilijöitä. Opiskelijat testasivat rollaattoria tutkimus- ja opetuslaboratorio Technobothniassa: vaikka kyseessä oli suppea simulaatio, laitteen toiminta tuli todistetuksi.

- Mikä parasta: innovoimamme tuotteen teknologioita olisi mahdollista viedä myös muun tyyppisiin liikkumista helpottaviin apuvälineisiin, esimerkiksi pyörätuoleihin, Eero Tuppi sanoo.

Saksan-reissu ja kymppitonnin anturipaketti

Kilpailun järjesti SICK-konserni, joka on yksi maailman johtavista anturien ja anturisovellusten valmistajista. Voittajatiimi pääsee palkintomatkalle Saksaan, lisäksi VAMK saa palkinnoksi 10 000 euron arvoisen anturipaketin, joita voidaan käyttää tekniikan opetuksessa.

Kisassa tiimiä mentoroi VAMKin konetekniikan lehtori Mika Billing.

- Vahvimmillaan konetekniikan insinöörit ovat tuote- ja mekaniikkasuunnittelun sekä tuotekehityksen parissa. Ryhmä onnistui tässä hienosti: se suunnitteli sekä konseptin että valmisti tuotteen komponentit itse, Billing kertoo.

Vuoden päästä insinööreiksi valmistuvat Korpi, Ritamäki ja Tuppi suunnittelevat uraa tuotekehitystehtävissä. Ritamäki haaveilee työstä robotiikan parissa, Korpi ja Tuppi vastaavasti mekaniikkasuunnittelussa.

Voittajatiimi_VAMK_450.jpg

Voittajatiimi vasemmalta: Eero Tuppi, Valtteri Ritamäki ja Topias Korpi. Oikealla mentorina toiminut lehtori Mika Billing.

Teksti: Eliina Salmela
Kuva: Anssi Turunen

VAMKin akkuteknologian uutuuskoulutus pilottivaiheeseen: ensimmäinen opintojakso käynnistyy ...

$
0
0

Ensi syksynä VAMKissa käynnistetään akkuteknologian osaajia valmentava opetuskokonaisuus. Opintojen tarkoituksena on vastata energiateknologiayritysten osaaja- ja koulutushaasteisiin.

- Valitessaan näitä opintoja opiskelija varmistaa olevansa valmistuessaan mukana ajan vaatimuksissa, VAMKin tekniikan johtaja ja hankkeen projektipäällikkö Jorma Tuominen sanoo.

35 opintopisteen opetuskokonaisuudessa käsitellään kiertotalouteen, energiavarastointiin ja akkuteknologiaan liittyviä teemoja. Opintoihin voivat osallistua tekniikan opiskelijat VAMKissa ja koko kampusalueella.

Tällä hetkellä opettajat työstävät opintosuunnitelmaa ja kurssikuvauksia. Pilottivaiheessa opinnot sijoittuvat vapaasti valittaviin opintoihin, myöhemmin valmiit kurssit siirretään verkkoon kaikkien ulottuville. Näin huomioidaan myös jo työelämässä olevien täydennyskoulutusmahdollisuudet.

- Tarkoituksena on, että kiertotaloutta käsittelevä ensimmäinen opintojakso käynnistyy toukokuun puolen välin jälkeen ja loput kuusi opintojaksoa syyslukukaudella. Ajatuksena on, että pilottivaiheessa kerättyjen palautteiden ja kehitystyön jälkeen tästä tulisi vuosittain käynnistyvä opintokokonaisuus, Tuominen kertoo.

Kaikille kiinnostuneille

Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Vaasan yliopiston, Yrkeshögskolan Novian ja Oulun yliopiston Kokkolan yksikön (Chydenius) kanssa. Opinnot on jaettu seitsemään eri kokonaisuuteen, joista VAMK vastaa kahdesta viiden opintopisteen kokonaisuuden kehityksestä. Viiden muun opintojakson kehitystyö on jaettu yhteistyökorkeakouluille. Kaikilla hankkeen osallisilla on mahdollisuus tuottaa aineistoa kuvauksiin, jotka on sijoitettu pilvipalveluun.

- Opiskelijat voivat ilmoittautua opintoihin oman korkeakoulunsa kautta. Mikäli opintojaksosta kiinnostunut ei ole kirjoilla missään korkeakoulussa, voi VAMKin järjestämiä opintoja tulla suorittamaan myös avoimen ammattikorkeakoulun kautta, Tuominen sanoo.

Yhdessä alueen eduksi

Seudun yritykset saavat vaikuttaa opintojen sisältöön jo niiden suunnitteluvaiheessa. Lisäksi asiantuntijat energiateknologian huippuyrityksistä tulevat pitämään osan luennoista, jolloin opetukseen saadaan mukaan alan viimeisintä tietoa.

Englanninkielinen opetus kattaa sopivasti teoriaa ja käytäntöä: lähiopetuksen lisäksi opetus sisältää case-tehtäviä, joissa ratkotaan yritysten oikeita haasteita.

- Koulutusta on suunnittelemassa vahva ryhmä osaajia: opettajia, asiantuntijoita ja yritysedustajia, joilla kaikilla on yhteinen intressi kouluttaa ammattitaitoisia tekijöitä töihin seudun yrityksiin, kiittelee hankkeen ohjausryhmään kuuluva Wärtsilän ympäristöliiketoiminnan johtaja Juha Kytölä.

Ohjausryhmään osallistuu yksi jäsen jokaisesta projektiorganisaatiosta. Ohjausryhmään kuuluvat Jorma Tuominen (VAMK, projektipäällikkö), Juha Kytölä (Wärtsilä), Jyri Kylä-Kaila (Valmet Automotive), Justin Salminen (Boliden Kokkola), Nani Pajunen ja Riitta Silvennoinen (Sitra), Ulla Lassi (Oulun yliopisto), Hannu Laaksonen (Vaasan yliopisto), Matts Nickull (Novia) ja Anna-Kaisa Valkama, läsnäolo- ja puheoikeus, (Merinova). Koulutushanketta rahoittaa Sitra 80%, ja se kestää vuoden 2018 loppuun asti.

ohjausryhma_450.jpg

Akkuteknologiahankkeen ohjausryhmä ja muita hankkeen toteutukseen osallistuvia kokoontui VAMKissa 4.4. Kuvassa Jorma Tuominen ja Minna Reipas VAMKista, Anna-Kaisa Valkama Merinovasta, Matts Nickull Novialta ja Timo Vekara Vaasan yliopistosta. Yritysedustajat olivat mukana Skypen välityksellä.

Lisätietoja:
jorma.tuominen@vamk.fi

Teksti: Eliina Salmela
Kuva: Satu Aaltonen


Muova järjestää 9.5.2018 yrityksille suunnattu Drop in –tapahtuma teemalla ”Industrial ...

$
0
0

Tule keskustelemaan Muovan ja Vaasan yliopiston asiantuntijoiden kanssa ja testaa-maan VR-teknologialla toteutettua teollisten palveluiden prototypiointiympäristöä 9.5, klo.10.00-15.00.

TILAISUUDEN MAHDOLLISTAVAT:

Coprotolab - Teollisten palveluiden prototypioin-tiympäristö

Toteuttajat: Muotoilukeskus MUOVA/VAMK, Vaasan yliopiston Tuotantotalouden ja SC Research yksiköt Rahoittajat: Euroopan unionin EAKR - Kestävää kasvua ja työtä-ohjelma, Pohjanmaan liitto, Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu ja VASEK.

Digikasvu - Pk-yrityksien digitalisaation ja palvelul-listumisen edistäminen

Toteuttajat: Muotoilukeskus MUOVA/VAMK, Vaasan yliopiston johtamisen ja tuotantotalouden laitokset Rahoittaja: Euroopan unionin ESR - Euroopan sosiaalirahasto, Pohjanmaan ELY-keskus, Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu ja VASEK.

 

Muotoilukeskus MUOVA

Wolffintie 36 F 11 65200 VAASA 4. kerros

 

 

VAMKin sähköalan opinnäytetyö palkittu valtakunnallisesti, automaatiolla jopa euron ...

$
0
0

Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin opinnäytetyö on saanut sähkö- ja telealan valtakunnallisen tunnustuksen. Vuoden 2017 Hyvä opinnäytetyö -stipendi myönnettiin VAMKin Tero Närvän opinnäytetyölle sähköalan insinöörikoulutusta antavien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteisessä sarjassa.

Tero Närvä teki opinnäytetyönsä keskellä Vaasaa sijaitsevan arvokiinteistön saneerauksesta ja kiinteistönhallintajärjestelmän automatisoinnista. Kokonaisuus on monimutkainen ja Närvän työn ansiosta kiinteistöllä on näyttävä kokonaisesitys siitä, miten järjestelmä toimii ja millaisia hyötyjä ja säästöjä sillä saavutetaan. Hovikruunu (entinen Pohjola-Talo) on nyt Suomen ja mahdollisesti maailman ensimmäinen rakennus, jossa huoneilma laskutetaan käytön mukaan. Koko kiinteistötekniikka säätyy automaattisesti käyttäjien määrän, auringonvalon määrän ja muiden olosuhteiden mukaan.

- Tyypillisesti ilmanvaihdon kustannukset jyvitetään erilaisilla keskiarvoilla. Nyt todellisen käytön ollessa mitattavissa voimme käyttää pienempiä ilmanvaihtokoneita ja säästää käyttäjän kuluja, jopa yli eurolla neliötä kohden, kommentoi Schneider Electric Finland Oy:n Timo Santala.

- Vaasassa kilpailu kiinteistöalalla on kovaa. Automaation avulla kiinteistön vuokrataso on saatu pidettyä hyvin houkuttelevana. Energiansäästössä voittaa ympäristö myös, Hovikruunu Oy:n rakennuttajan edustaja Kenneth Krooks summaa.

Tero Närvän opinnäytetyön ohjaaja Tapani Esala kuvailee lopputyön laajuutta mykistäväksi. Närvä ei kiistä arvioita.

- Projektissa olin kaikessa mukana – asentamassa laitteita, kaapeloimassa, säätämässä ja tekemässä automaatiota samalla, kun dokumentoin kaiken. Tunnen järjestelmän. Se on harva, joka löytää nuo kaikki sarvijaakot, naurahtaa Tero Närvä.

Sarvijaakolla Närvä viittaa Schneiderin kehittämiin, kahdella antennilla varustettuihin säätimiin, jotka jakavat kiinteistön itsenäisesti säätyviin vyöhykkeisiin. Järjestelmä sisältää hajautettua älyä, eli yhden laitteen vika vaikuttaa vain omaan vyöhykkeeseen. Normaalissa automaatiossa laitevika pimentää helposti koko kerroksen.

Rakennustyömaan yhteistyötä Närvä kuvailee välittömäksi ja toimivaksi. Kaikilla on ollut yhteinen tavoite, saattaa projekti loppuun asti parhaalla mahdollisella tavalla. Tältä siis näyttää opiskelijan ja työelämän luonteva yhteistyö.

Hyvä opinnäyte -stipendi annetaan vuosittain yliopiston tai ammattikorkeakoulun ansioituneelle sähköalan lopputyölle. Sen myöntää Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö. Vuoden 2017 stipendi jaettiin Vaasassa maanantaina 16.4.2018.

Lisätietoja:
Sähkötekniikan lehtori, DI Tapani Esala, Vaasan AMK
Puh. 0400-164066
www.vamk.fi

 


Stipendi2_450px.jpg

Stipendin luovutuksessa vasemmalta Tero Närvä, Tapani Esala, Kenneth Krooks ja Timo Santala.
Kuva: Anssi Turunen

Kansainvälistä korkeakouluosaamista vaihdettiin kampuksella

$
0
0

Vaasan Palosaaren korkeakoulukampus täyttyi kansainvälisistä vieraista 16.-19.4.2018. Neljä päivää kestävää International Week -tapahtumaa isännöivät VAMK ja Novia.

Viikon aikana käsiteltiin korkeakoulutukseen liittyviä maailmanlaajuisia odotuksia ja haasteita: erityisesti paneuduttiin insinöörikoulutuksen sekä hyvinvoinnin ja kansainvälisen kaupan kysymyksiin.

Ajankohtaisia teemoja pohdittiin monialaisissa työpajoissa, lisäksi vieraat pääsivät kuulemaan erilaisia asiantuntijaluentoja ja -puheenvuoroja. Key Note -puheenvuoroja esittivät Merenkurkun neuvoston kehityspäällikkö Susanna Ehrs, Novian tuotantotalouden lehtori Roger Nylund sekä Merinovan EU Affairs Manager Bruno Woeran. Vieraat tutustuivat myös VAMKin ja Novian yrityskumppaneihin sekä yhteistyöorganisaatioihin.

- Teemapäivien tapahtumat tarjosivat ammatillisen tiedonvaihdon lisäksi erinomaiset kansainväliset verkostoitumismahdollisuudet esimerkiksi erilaisia yhteisiä projekteja silmällä pitäen, kertoo tapahtuman järjestelyissä mukana ollut kansainvälisten asiain päällikkö Tuija Tammi.

Vieraita kampukselle saapui kumppanikorkeakouluista ympäri maailmaa, muun muassa Kiinasta, Saksasta, Tanskasta ja Venäjältä. Opiskelijoille tarjottiin ulkomaisten yhteistyökorkeakoulujen edustajien luentoja, lisäksi Aleressa pidettävillä minimessuilla kansainväliset vieraat saivat esitellä omia korkeakoulujaan.

- Messujen tarkoituksena on esitellä monipuolisia vaihtokohteitamme sekä kannustaa VAMKin ja Novian opiskelijoita sekä henkilökuntaa ulkomaan opiskelija- tai asiantuntijavaihtoihin, sanoo Novian yksikönjohtaja Tony Pellfolk.

 

Internationalweek.jpg

Tapahtuman osallistujat eri maista esittelivät omia korkeakoulujaan minimessuilla Aleren Torilla.

 

Teksti: Eliina Salmela
Kuva: Satu Aaltonen


Kevään yhteishaun valintakokeiden ennakkomateriaalit

$
0
0

Valintakokeiden ennakkomateriaalit ja lukuohjeet hakijalle löytyvät VAMK:n hakusivuilta.  Ennakkomateriaalit ovat saatavilla seuraavasti:

Insinöörikoulutukselle 20 000 euron lahjoitus Svanljung-säätiöltä

$
0
0

VAMKin tekniikan koulutus on saanut 20 000 euron lahjoituksen kauppias Gustaf Svanljungin lahjoitusrahastosta. Lahjoitus luovutettiin Vaasan yliopistolla järjestetyssä tutkimus- ja apurahojen jakotilaisuudessa keskiviikkona 25.4.

Samassa tilaisuudessa VAMK ja Yrkeshögskolan Novia saivat Pohjanmaan kauppakamarilta 2 000 euron apurahan insinööriopiskelijoiden toisen kotimaisen kielen opetukseen ja kehittämiseen. Myös Siperiassa järjestettäviin VAMKin ja venäläisyliopistojen poikkitieteellisiin työpajoihin myönnettiin 2000 euron apuraha.

VAMKin tekniikan ja liiketalouden koulutusten stipendirahastoihin kauppakamari lahjoitti 1000 euroa kumpaankin.

Lahjoitus-Swanlung-Kauppakamari_AT_4_www610.jpg

VAMKin rehtori Tauno Kekäle vastaanotti insinöörikoulutukselle suunnatun lahjoituksen Vaasan yliopistolla ke 25.4.

Lahjoitus-Swanlung-Kauppakamari_AT_2_www610.jpg

Koulutuspäällikkö Lotta Saarikoski (toinen vas.), johtaja Elina Martin (toinen oik.) ja johtaja Jorma Tuominen (oik.) vastaanottivat koulutuksilleen suunnatut apurahat.

Kuvat: Anssi Turunen

HELLA-hanke: Korkeakoulupedagogiikka 60 op / Higher Education Pedagogy 60 ECTS

$
0
0

Mitä?
HELLA – Higher Education Learning Lab on korkeakoulupedagogiikan tutkimusperustainen ja tutkimuksellisesti tuettu kehittämishanke, jossa kehitetään ja pilotoidaan uutta monikielistä 60 opintopisteen korkeakoulupedagogiikan opintokokonaisuutta ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tarpeisiin. HELLA-hanke kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeisiin. Lisätietoa projektista: https://hella60.wordpress.com/

Miksi?
Suorittamalla 60 opintopisteen korkeakoulupedagogiikan kokonaisuuden saat opettajan pätevyyden (Åbo Akademi) sekä uusia tietoja ja taitoja ammattisi harjoittamiseen. Voit valita myös yksittäisiä kursseja suorittamatta koko kokonaisuutta.

Kenelle?
HELLA-hankkeessa mukana olevien korkeakoulujen (Åbo Akademi, Vaasan yliopisto, VAMK, Novia ja Arcada) henkilöstölle ja tohtorikoulutettaville.

Missä?
Osan kursseista voi suorittaa kokonaan etäopintoina, osan hybridiopintoina paikan päällä mm. Vaasassa tai Turussa ja etäosallistumisena.

Milloin?
Kursseja pilotoidaan syksystä 2018 lähtien.

Millä kielellä?
Kursseja voi suorittaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Aiemmin suoritettujen opintojen hyväksilukeminen
Aikaisempia yliopisto- ja korkeakoulupedagogiikan kursseja voidaan hyväksilukea kokonaisuuteen. Ohjeistukset tulevat kevään aikana.

Ilmoittautuminen:
Osalle kursseista voit ilmoittautua jo nyt EduLabin kurssitietokannassa (kurssit on merkitty nimellä ”HELLA”) https://www.tritonia.fi/fi/lyhytkurssit

Huom!
HELLA-hanke on kehittämishanke ja kursseja päivitetään parhaillaan. EduLabin www-sivuille ja korkeakoulujen omille sivuille tulee kevään aikana lisätietoa kursseista ja aikatauluista.  

Lisätietoa
Sanna West, suunnittelija
sanna.west@tritonia.fi

-------------------------------------------------------

What?
HELLA – Higher Education Learning Lab is a research based and research supported development project on higher education pedagogy that is developing and piloting a new multilingual 60 ECTS study module in higher education for the needs of the universities and the universities of applied sciences. The HELLA project is one of the key projects of the Ministry of Education and Culture. More information: https://hella60.wordpress.com/

Why?
The 60 ECTS study module in higher education pedagogy gives you teacher qualifications (Åbo Akademi University) and you will gain new knowledge and skills for your work as a teacher. You can even choose separate courses instead of the whole study module.

For whom?
For the staff in the higher education institutions involved in the project (Åbo Akademi University, the University of Vaasa, Vamk, Novia and Arcada universities of applied sciences).

Where?
Some of the courses are distance courses and some are executed as hybrid courses where you in part can participate for example in Vaasa or in Turku and in part participate remotely.

When?
The courses will piloted from autumn 2018.

In which language?
You can take courses in English, Finnish and Swedish.

Replacement and credit transfer of previous courses and prior learning
It is possible to get credits from previous courses in higher education pedagogy transferred to this study module. More information will be available later this spring. 

Register for courses
You can register for the first courses already on EduLab’s webpages (the courses are marked with “HELLA”) https://www.tritonia.fi/en/shortcourses

N.B.
The HELLA project is a development project and we are updating the courses at the moment. We are going to publish more information on EduLab’s webpages and the webpages of the higher education institutions involved in the project later on.

 

More information
Sanna West
planning officer
sanna.west@tritonia.fi

 

 

 

 

VAMKiin korkeakouluopiskelijoiden projektijohtamisen SM-kulta: Kokemus, luovuus ja huumori ...

$
0
0

VAMKin opiskelijat Juho Veteläinen, Feetu Hannila, Sebastian Lindberg ja Apurva Ganoo ovat voittaneet kultaa korkeakouluopiskelijoiden projektijohtamisen SM-kilpailussa Helsingissä. Tiukka finaalikisa käytiin VAMKin, Oulun yliopiston, Metropolia Ammattikorkeakoulun, Tampereen ammattikorkeakoulun sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kesken.

Konetekniikan ja tietotekniikan opiskelijoista koostunut tiimi pääsi kilpailutehtävänään työstämään projektisuunnitelmaa IT-alan yrityksen www-sivuston uudistamiseksi. Tehtävä piti suorittaa annetun budjetin raameissa neljässä tunnissa, lisäksi toimeksiantoon kuului vakuuttavan myyntipuheen valmistelu.

- Vahvuutemme kisassa oli ehdottomasti loistava tiimihenki, VAMKista saatu hyvä pohja projektiosaamiseen sekä toisiaan täydentävistä taidoista, persoonallisuuksista ja eri alan osaajista yhteen hitsautunut kansainvälinen tiimi. Myös humoristinen myyntipuheemme erottui joukosta, analysoi projektipäällikkönä toiminut Juho Veteläinen.

Projektiammattilaisista koostuneen tuomariston mukaan voittajatiimi erottui kisassa palavalla innollaan sekä selkeällä tavoitteellaan, jonka tiimi osasi esittää tiiviissä paketissa. Ketterässä projektisuunnitelmassa oli huomioitu myös globaali näkökulma.

- Kuumottavin hetki oli kisan alussa ja hetken kylmäsi, kun näimme tehtävänannon. Sitten otimme tilanteen haltuun ja teimme tyynesti projektin voittoisaan loppuun asti, kuvailee Veteläinen kilpailun kulkua.

Projektiosaamisen edelläkävijä

Jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien tekniikan opintoihin on sisällytetty projekteja ja tiimityöskentelyä, joten voittajatiimillä oli vankka kokemus projektityöskentelystä.

- Opettajana kannustin ennestään toisilleen vieraita opiskelijoita osallistumaan yhdessä kilpailuun, sillä tiesin, että jokaisen ainutlaatuisesta osaamisesta koostuu loistava tiimi, iloitsee tiimiä luotsannut konetekniikan yliopettaja Adebayo Agbejule.

Vaasan alueella toimivat kansainväliset suuryritykset tekevät mitä suurimmissa määrin projektiliiketoimintaa. Näitä tarpeita silmällä pitäen on erityisesti VAMKin konetekniikan koulutuksessa jo vuosia toteutettu projektitaitoja monipuolisin menetelmin kehittävää opetussuunnitelmaa.

- Tekniikan koulutuksemme on projektiosaamisen opetuksen edelläkävijöitä. Puolen vuoden sisällä VAMKiin on tullut jo kolme merkittävää tunnustusta projektinhallintaan liittyen, mitkä omalta osaltaan kertovat projektiosaamisen korkeasta tasosta VAMKissa, kertoo Agbejule.

Voittajatiimi suuntaa kesäkuun alussa kilpailumatkalle Belgradiin, missä tiimi pääsee ottamaan mittaa eri puolelta maailmaa saapuvista projektiosaajista. Lisäksi toimeksiantajayritys kutsui opiskelijat työhaastatteluun.

- Kilpailuun kannattaa ehdottomasti osallistua, kokemus oli huikea ja kilpailutilanne aikatauluineen todella opettavainen. Saimme solmittua myös tosi paljon hyviä kontakteja tulevaisuutta silmällä pitäen, Sebastian Lindberg kertoo.

Valtakunnallisen kilpailun järjesti Projektiyhdistys ry. Kilpailulla halutaan tukea projektiopetusta, kasvattaa opiskelijoiden kiinnostusta projektitoimintaan ja verkottaa tulevaisuuden tekijöitä työelämään. VAMK voitti Suomen mestaruuden edellisen kerran vuonna 2012.

PRJ-voittotiimi_Anssi_Turunen_1_www610.jpg

VAMKin kultaa voittanut joukkue vasemmalta: yliopettaja Adebayo Agbejule, Sebastian Lindberg, Apurva Ganoo, Feetu Hannila ja Juho Veteläinen.

Teksti: Eliina Salmela
Kuva: Anssi Turunen

Higher Education Pedagogy 60 ECTS

$
0
0

What?
HELLA – Higher Education Learning Lab is a research based and research supported development project on higher education pedagogy that is developing and piloting a new multilingual 60 ECTS study module in higher education for the needs of the universities and the universities of applied sciences. The HELLA project is one of the key projects of the Ministry of Education and Culture. More information: https://hella60.wordpress.com/

Why?
The 60 ECTS study module in higher education pedagogy gives you teacher qualifications (Åbo Akademi University) and you will gain new knowledge and skills for your work as a teacher. You can even choose separate courses instead of the whole study module.

For whom?
For the staff in the higher education institutions involved in the project (Åbo Akademi University, the University of Vaasa, Vamk, Novia and Arcada universities of applied sciences).

Where?
Some of the courses are distance courses and some are executed as hybrid courses where you in part can participate for example in Vaasa or in Turku and in part participate remotely.

When?
The courses will piloted from autumn 2018.

In which language?
You can take courses in English, Finnish and Swedish.

Replacement and credit transfer of previous courses and prior learning
It is possible to get credits from previous courses in higher education pedagogy transferred to this study module. More information will be available later this spring. 

Register for courses
You can register for the first courses already on EduLab’s webpages (the courses are marked with “HELLA”) https://www.tritonia.fi/en/shortcourses

N.B.
The HELLA project is a development project and we are updating the courses at the moment. We are going to publish more information on EduLab’s webpages and the webpages of the higher education institutions involved in the project later on.

 

More information
Sanna West
planning officer
sanna.west@tritonia.fi

Viewing all 1053 articles
Browse latest View live